Wat is T'ai Chi Chuan?

T'ai Chi is het actief ontspannen van lichaam en geest volgens de eeuwen oude Oosterse bewegingsleer.

 

T'ai Chi Chuan. Letterlijk vertaald betekent dit: 'De meest verheven kunst van het schaduwboxen'.
Het is een combinatie van: meditaite, oefeningen en vechtsport( zelfverdediging ), die bij de juiste uitvoering leidt tot: goede geaardheid, direkte ontspanning, het verkrijgen van meer energie, een betere houding en sterke botten, spieren en bindweefsel. Door het beoefenen van deze martial art  (kunst van het krijgvoeren) en het werken met de 4 principes: ontspanning, vol en leeg, bewegen vanuit het midden en het maken van structuur, raak je in balans waardoor je harmonieus in het leven staat. De bewegingen hebben een zachtaardig en vriendelijk karakter, waardoor iedereen tot op zeer hoge leeftijd aan deze vorm van bewegen deel kan nemen. 

 

We maken gebruik van de 4 principes van de vorm.

Deze zijn: ontspanning, bewegen vanuit het midden, vol en leeg en het maken van structuur.

Tijdens de cursus krijgt ieder volledig de ruimte om dit te onderzoeken. Ervaar hoe je het nodige uit jezelf kunt halen, zonder forceren en zonder door pijngrenzen heen te gaan. We werken samen met cursisten van verschillende niveaus.


Bij het beoefenen van T'ai Chi leer je zowel procesmatig als doelgericht bezig te zijn, hoe je er komt is net zo belangrijk als het doel dat je wilt verwezenlijken.
Forceer niks en ga niet door pijngrenzen heen, respecteer je eigen en andermans grenzen.
Bouw binnen de zachtheid je weerbaarheid en kracht op. Niets is goed of fout, van 'fouten' kun je leren en ze dienen je groei!